Ves al contingut principal

El Camell de Molins de Rei

Ja queda ben poquet per la Festa Major de Molins de Rei i m'agradaria recordar, amb una breu publicació, la història de la nostra bèstia més estimada i les principals activitats que Els Amics del Camell organitzen per a la canalla. 

El Camell de Molins de Rei és una bèstia de foc que troba els seus inicis al Carnestoltes del segle XIX, quan la gent del poble va crear aquesta bèstia amb arquetes de carro, roba de sac i un cap de matxo mig putrefacte amb dues taronges als ulls. Aquesta andròmina la feien servir per irrompre al Ball de Carnestoltes i empaitar a les classes benestants de la vila. 
La bèstia va ser recuperada l'any 1981, al segle XX, per un grup de molinencs i des de llavors ha esdevingut un símbol molt important en el folklore cultural de la vila i en un dels actes més populars de la Festa Major.  

Dóna-li el Xumet al Camell
Despertem el Camell

Les principals activitats per a la quitxalla que duen a terme Els Amics del Camell són les següents:
  • Dissabte abans de Festa Major: Despertem el Camell. Els nens i les nenes de la vila venen al Pati de Ca n'Ametller a despertar al Camell amb tallers i activitats diverses.
  • Dissabte de Festa Major: Dóna-li el Xumet al Camell. La canalla anirà a veure el Camell i li donarà el seu xumet per demostrar que ja s'ha fet gran. 
  • Les Escoles. Dues setmanes abans de Festa Major els nens i les nenes de parvulari de les escoles de Molins de Rei passen pel local a veure el Camell. 

A més a més, quan s'acosta Sant Miquel (29 de Setembre, patró de la vila i dia més important de la Festa Major) els nens canten la cançó per demostrar que no tenen por!


Cançó del Camell

El Camell no em fa por, 
pam i pipa, pam i pipa. 
El Camell no em fa por, 
perquè és de roba i de cartró. 

El Camell no em fa por, 
pam i pipa, pam i pipa. 
El Camell no em fa por, 
perquè és Festa Major. 

El Camell no em fa por, 
pam i pipa, pam i pipa. 
El Camell no em fa por, 
perquè és de cartró. 

Cada escola o família en fa una versió lleugerament diferent, tot i que la més coneguda i popular és la primera. Conte del Camell: El Camell surt per Festa Major
Més informació:Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els tres porquets i el llop

Els tres porquets - una mà de contes
ELS TRES PORQUETSConte popular francès Hi havia una vegada tres germans porquets que vivien en una granja. Com que eren molt inquiets, es passaven les hores somiant truites i preguntant-se quan serien capaços d'abandonar la granja i, de passada, perdre de vista el gall emprenyadors que els despertava cada matí.  Un bon dia van armar-se de valor i van decidir anar a l'aventura. Així doncs, nerviosos com un flam, per fi van saltar la tanca de la granja i van disposar-se a veure món.  Després de caminar i caminar i de visitar les ciutats més importants del món, els tres porquets van arribar a les afores del poble més maco que havien vist mai. Oooooohhhhhhhhh!! Que bonic!, van exclamar. I, sense pensar-s'ho dues vegades, van decidir quedar-se a viure allà. 


- Ara només necessitem una casa - va dir el més gran dels tres-. Tinc una idea, podem comprar maons i fer-nos una casa per viure-hi plegats. 
Però als seus germans no els va agradar gaire la i…

ZDP - Zona de Desenvolupament Proper (Vigotsky)

Segons Vigotsky, el procés de desenvolupament segueix el d’aprenentatge, i aquest aprenentatge crea l’àrea de desenvolupament potencial, per això s’ha de tenir present. Vigotsky afirma que “l’aprenentatge escolar no parteix mai de zero. Tot aprenentatge en l’escola té la seva prehistòria”. Cal diferenciar entre el nivell efectiu actual i el nivell de desenvolupament potencial, que és allò que l’infant pot aconseguir. El desenvolupament actual és el nivell que l’infant ja ha aconseguit com a fruit del seu desenvolupament i d’experiències prèvies. El nivell de desenvolupament potencial es refereix als processos de desenvolupament que estan succeint i progressant o que són a punt d’ocórrer o de progressar.
Així, podem dir que la ZDP (Zona de Desenvolupament Proper) és la diferència entre el nivell de desenvolupament real actual i el nivell de desenvolupament potencial, determinat mitjançant la resolució de problemes amb la guia i la col·laboració d'adults o companys més capaços. El term…

La Caputxeta Vermella (un altre punt de vista)

Conte Tradicional
Hi havia una vegada una nena coneguda per tothom com la Caputxeta vermella. Un dia, la seva mare li va demanar que fes el favor de portar un cistellet amb uns quants pastissos i un pot de mel a la seva àvia, que vivia sola a l'altra banda del bosc. 
- Vés i no t'entretinguis pel camí, Caputxeta. I tampoc no parlis amb estranys, que ja saps que el bosc és un lloc molt perillós - va advertir-li la mare. 
La caputxeta vermella va agafar el cistellet i va endinsar-se al bosc fent saltironets i cantant una cançó: Tra-la-là tra-la-là. 
De sobte, i quan menys s'ho esperava, va sortir el llop ferotge de darrere d'un arbre enorme. 
- On vas, Caputxeta? - li va preguntar el llop.  - Vaig a casa de l'àvia, que està malaltona, a portar-li aquest cistell amb uns quants pastissos i un pot de mel - va contestar la Caputxeta.  - Doncs..., si tens pressa, jo agafaria aquest camí, que t'hi portarà directe. Ja veuràs com hi arribaràs abans - va enganyar-la el llop. 
I l…